Comunitatea Tehnium Azi : Control turatie ventilator camera - Comunitatea Tehnium Azi

Salt la con?inut

RSS RSS Feed
  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2

Control turatie ventilator camera

Utilizatorul este offline   Bobby_TM Icon

Postat 11 June 2010 - 07:34 PM
  • Tehnician
  • Grup: Members
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 04-January 08
Problema e foarte simpla... O data uc venirea caluduri am cumparat un ventilator de masa ca merge la 220 V cu gandul sa-l tin pe birou, insa pe cea mai mica treapta de putere viteza lui e tot prea mare.
Am cumparat un variator (cu triac, maxim 600w) pe fir ca sa ii reduc din tensiunea de alimentare insa nu merge, la maxim variatorul ventilatorul merge daca incep sa reduc din voltaj ventilatorul incetineste un pic si apoi se blocheza motorul incepand sa bazie... desi eu am redus doar un pic puterea (sub un sfert din cursa potentionetrului de la maxim spre minim)

De ce nu pot controla turatia ventilatorului sau ce alternative am ca sa ii reduc turatia?
1

Utilizatorul este offline   politehnica Icon

Postat 12 June 2010 - 08:07 AM
  • Tehnician
  • Vezi galerie
  • Grup: Tehnium Azi
  • Postari: 243
  • Inregistrat: 17-October 09
  • Resedinta:Lyon, Franta
Triacul l-ai conectat la intrarea ventilatorului, pe 220, si pe ce treapta de viteza ai setat ventilatorul? Sau nu are trepte de viteza? Trebuie sa aiba niste butoane, de regula 3. Vezi ca genul asta de ventilatoare la turatii mici alimenteaza motorul printr-o dioda, un fel de c.c. pulsatoriu. Daca lucreaza pe treapta asta atunci va functiona nasol cu triacul pe intrare. Dar, trebuie sa-l desfaci mai intai, sa vedem cum e facut (poate are chiar motor de cc?) si apoi mai vedem ce si cum.
1

Utilizatorul este offline   miron1947 Icon

Postat 12 June 2010 - 10:54 AM
  • Tehnium Azi Expert
  • Postari: 7011
  • Inregistrat: 05-August 07
  • Resedinta:Brasov

Vezi postareaBobby_TM, la Jun 11 2010, 08:34 PM, a spus:

daca incep sa reduc din voltaj ventilatorul incetineste un pic si apoi se blocheza motorul incepand sa bazie... desi eu am redus doar un pic puterea (sub un sfert din cursa potentionetrului de la maxim spre minim)
De ce nu pot controla turatia ventilatorului sau ce alternative am ca sa ii reduc turatia?

Din ce scrieti este un motor asincron, cu rotor "colivie" la cest tip turatia poate fi modificata prin numarul de poli, cum probabil sunt realizare treptele despre care scrieti, prin schimbarea frecventei si ff. putin(cca.5%) prin reducerea curentului, asa cum obtineti prin acel variator.
“Măsoară ceea ce este măsurabil şi transformă în ceva măsurabil ceea ce nu se poate măsura.”
Galileo Galilei
0

Postat 02 August 2010 - 07:17 PM
  • Tehnician
Readuc topic in discutie ca chiar trebuie sa-l modific cumva daca nu il inlocuiec (tot ventilatorul).

Ventilatorul are 2 trepte (0, 1 si 2)si nu are nici o dioda. Motor-ul are o bobina fixa cu 3 fire ( unul direct la stecher si 2 fire care vin de la butoane de comanda 1 si 2 ) si rotorul care nu are nimic pe el, cred ca este un magnet permanent.

Arata cam asa
0

Postat 02 August 2010 - 08:14 PM
  • Tehnium Azi Expert
Daca arata asa, este cu rotor colivie, iar cu regulatorul de curent nu obtineti o reducere de turatie importanta(cca.5%).
“Măsoară ceea ce este măsurabil şi transformă în ceva măsurabil ceea ce nu se poate măsura.”
Galileo Galilei
0

Postat 03 August 2010 - 12:14 AM
  • Tehnician
O dioda inseriata pe alimentare ?
0

Utilizatorul este offline   prog Icon

Postat 03 August 2010 - 10:32 AM
  • Membru
  • Vezi galerie
  • Postari: 98
  • Inregistrat: 28-December 09
Tot cu triac e mai bine.
http://freecircuitdi...-power-control/
0

Postat 03 August 2010 - 10:35 AM
  • Tehnium Azi Expert

Vezi postareaprog, la 03 August 2010 - 10:32 AM, a spus:

Tot cu triac e mai bine.

Cred ca n-ati citit integral postul 1.
Galileo Galilei
0

Utilizatorul este offline   prog Icon

Postat 03 August 2010 - 10:39 AM
  • Membru
  • Vezi galerie
  • Postari: 98
  • Inregistrat: 28-December 09
Da, am citit postul 1 printre randuri.
Atunci, cred ca va trebui sa schimbati motorul, spre exemplu cu unul de cc pentru ca suporta reglarea turatiei in limite mai largi. :95:
0

Postat 03 August 2010 - 07:20 PM
  • Tehnician
O sa caut un ventilator auto. Nu are rost sa ma pun pe modificat.
Multumesc pentru raspunsuri si suport.

O zi buna.
0

Postat 05 August 2010 - 12:15 AM
  • Tehnician
M-am razgandit cu prvire la cautarea altei solutii, in schimb vreau sa stiu daca se poate alimenta printr-un circut de tip PWM ?
Adica un triac care sa se deschida si sa se inchida repede si in functie de raportul dintre cat de mult sta deschis / cat de mult sta inchis sa variez turatia. Am incercat cu un starter de neon si un bec ca sa am sarcina mai mare si merge turatia se reduce insa induc "paraziti" in retea boxele mele genius nu se inpaca prea bine cu improvizatia.
0

Utilizatorul este offline   adi blondu Icon

Icon mesaj  Postat 05 August 2010 - 08:24 AM
  • Membru
  • Postari: 5
  • Inregistrat: 05-August 10
  • Resedinta:Bucuresti

Vezi postareapolitehnica, la 12 June 2010 - 08:07 AM, a spus:

Triacul l-ai conectat la intrarea ventilatorului, pe 220, si pe ce treapta de viteza ai setat ventilatorul? Sau nu are trepte de viteza? Trebuie sa aiba niste butoane, de regula 3. Vezi ca genul asta de ventilatoare la turatii mici alimenteaza motorul printr-o dioda, un fel de c.c. pulsatoriu. Daca lucreaza pe treapta asta atunci va functiona nasol cu triacul pe intrare. Dar, trebuie sa-l desfaci mai intai, sa vedem cum e facut (poate are chiar motor de cc?) si apoi mai vedem ce si cum.

Salut Politehnica ! Am si eu o problema minora zic eu ,pentru cei priceputi in electrocasnice.Am un ventilator de camera cu picior cu 3 trepte de viteza.Intr-o seara am calcat pe fir din greseala si sa smuls din ventilator.:(.Problema e ca nu ma pricep unde sa le lipesc.:(Am si cateva poze de la el.Sper sa ma ajutati caci nu vreau sa-l ard daca fac vreo lipire gresita.:)Multumesc

Fisiere atasate - Atentie! Trebuie sa va autentificati in forum ca sa puteti descarca fisierele atasate

0

Postat 05 August 2010 - 05:59 PM
  • Tehnium Azi Expert
Verificati daca intre cosa marcata cu A, Fisier Atasat  Ventilator.jpg (187.99K)
Numar de descarcari: 16face contact in functie de tasta apasata, cu B-C-D-E .Cele doua fire rosii, merg la lampa? Ce scrie pe piesa neagra din stanga pozei.

Acest post a fost editat de miron1947: 05 August 2010 - 06:01 PM

Galileo Galilei
0

Utilizatorul este offline   adi blondu Icon

Icon mesaj  Postat 08 August 2010 - 09:34 AM
  • Membru
  • Postari: 5
  • Inregistrat: 05-August 10
  • Resedinta:Bucuresti

Vezi postareamiron1947, la 05 August 2010 - 05:59 PM, a spus:

Verificati daca intre cosa marcata cu A, Atasament Ventilator.jpgface contact in functie de tasta apasata, cu B-C-D-E .Cele doua fire rosii, merg la lampa? Ce scrie pe piesa neagra din stanga pozei.

Salut!Da face contact punctul A cu fiecare viteza apasata in acel moment.Da cele doua fire rosii sunt de la lampa.Pe piesa neagra scrie
2 uf-u 350WV.AC. Multumesc pentru ajutor.Partea proasta e ca sa intamplat si pe vremea asta caniculara.:((

Fisiere atasate - Atentie! Trebuie sa va autentificati in forum ca sa puteti descarca fisierele atasate

Acest post a fost editat de adi blondu: 08 August 2010 - 09:59 AM

0

Postat 08 August 2010 - 01:47 PM
  • Tehnium Azi Expert

Vezi postareaadi blondu, la 08 August 2010 - 09:34 AM, a spus:

Salut!Da face contact punctul A cu fiecare viteza apasata in acel moment.Da cele doua fire rosii sunt de la lampa.Pe piesa neagra scrie
2 uf-u 350WV.AC.

Asa ar trebui sa fie.Fisier Atasat  Ventilator 01.JPG (194.38K)
Numar de descarcari: 20 vedeti trimiterile cu oranj.
Galileo Galilei
0

• (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi)

Topic Navigation
Forum Jump

free counters
emil.matei.ro www.tehnik-top.ro Director web
Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Director-Web.net Smarty Web Director Ro-Media