Problemele viitorului electronist amator - de la A la Z
|
|
Postat 07 September 2010 - 02:48 PM
|
Asa este, cum souneti d-voastra d-le Miron. Am facut un tester pentru CI 555 si am ales valoari pentru R si a C aproximativa si merge
“Cand razi, lumea intreaga rade impreuna cu tine. Cand plangi, plangi de unul singur.”
Eu si cand rad, rad de una singura.
|
|
Postat 08 September 2010 - 05:20 PM
|
Am primit dela cumnatul lui bunicu, (electrician, deci antice si de demult) conadensatoare pe care nu scrie nimic dar arata ca mai jos. Au ele un pol pozitiv si unul negativ sau nu sunt electrolitice.
Fisiere atasate - Atentie! Trebuie sa va autentificati in forum ca sa puteti descarca fisierele atasate
-
acuma.GIF (3.99K)
Numar de descarcari: 10
Acest post a fost editat de Anamaria: 08 September 2010 - 05:21 PM
“Cand razi, lumea intreaga rade impreuna cu tine. Cand plangi, plangi de unul singur.”
|
|
Postat 08 September 2010 - 05:38 PM
|
Anamaria, la 08 September 2010 - 05:20 PM, a spus:
Au ele un pol pozitiv si unul negativ
Nu, nu sunt polarizate(nu au + si -), sunt condensatoare stiroflex si au valori relativ mici. pF si nF.
Acest post a fost editat de miron1947: 08 September 2010 - 05:41 PM
“Măsoară ceea ce este măsurabil şi transformă în ceva măsurabil ceea ce nu se poate măsura.”
Galileo Galilei
Galileo Galilei
|
|
Postat 09 September 2010 - 08:51 AM
|
D-le Miron,
Cumnatul (electricianul) mi-a adus un pistol de lipit. I-am spus ca are un dezavantaj ca trece curentul prin firul de cupru care se incalzeste si poate deteriora piesa pe care o atingi. El sustine ca daca prinzi piesa de pinul ce urmeaza a fi cositorit cu penseta, da care ati spus si d-voastra (mi-a adus si el una) iar penseta este legata cu un fir de masa nu se intampla nimic. El asa a facut si nu a avut necazuri.
A spus sa folosesc anse de cupru, mi bine mai subtiri, ca daca sunt groase iese fum din pistol, daca sunt mai subtiri se poate arde firul si il schimbi, pe cand pistolul este numai unul. Asta daca folosesti pistolul timp mai indelungat.
Cumnatul (electricianul) mi-a adus un pistol de lipit. I-am spus ca are un dezavantaj ca trece curentul prin firul de cupru care se incalzeste si poate deteriora piesa pe care o atingi. El sustine ca daca prinzi piesa de pinul ce urmeaza a fi cositorit cu penseta, da care ati spus si d-voastra (mi-a adus si el una) iar penseta este legata cu un fir de masa nu se intampla nimic. El asa a facut si nu a avut necazuri.
A spus sa folosesc anse de cupru, mi bine mai subtiri, ca daca sunt groase iese fum din pistol, daca sunt mai subtiri se poate arde firul si il schimbi, pe cand pistolul este numai unul. Asta daca folosesti pistolul timp mai indelungat.
|
|
Postat 09 September 2010 - 09:51 AM
|
Anamaria, la 09 September 2010 - 08:51 AM, a spus:
penseta este legata cu un fir de masa nu se intampla nimic.
Nu credeti ca este mai complicat asa?
Citeaza
El asa a facut si nu a avut necazuri.
Depinde si ce a lipit.Daca a lipit doar componente discrete si tranzistori bipolari, pe trasee realitiv groase, are dreptate, dar cele cu impedanta mare de intrare se pot defecta la ruperea ansei in urma corodarii.
Citeaza
anse de cupru, mi bine mai subtiri, ca daca sunt groase iese fum din pistol, daca sunt mai subtiri se poate arde firul si il schimbi, pe cand pistolul este numai unul.
Pistolul de lipit, este un transformator, ansa este legata la infasurarea secundara si in functie de grosimea ei, rezistenta este mai mare sau mai mica, deci si curentul care trece prin ea, variaza cu diametrul sarmei ansei.
Citeaza
Asta daca folosesti pistolul timp mai indelungat.
La utilizarea indelungata a pistolului, mai apare si oboseala mainii, greutatea lui se apropie de 1Kg.Utilizarea pistolului este convenabila doar pentru scurtarea timpului de incalzire la lipituri mai nepretentioase.Timpul castigat este justificat doar de lipsa de rabdare a utilizatorului, dar graba in orice activitate nu prea are rezultate pozitive.
Acest post a fost editat de miron1947: 09 September 2010 - 10:27 AM
“Măsoară ceea ce este măsurabil şi transformă în ceva măsurabil ceea ce nu se poate măsura.”
Galileo Galilei
Galileo Galilei
|
|
Postat 09 September 2010 - 11:57 AM
|
D-le Miron,
Cumnatul (electricianul) mi-a adus un pistol de lipit. I-am spus ca are un dezavantaj ca trece curentul prin firul de cupru care se incalzeste si poate deteriora piesa pe care o atingi.El sustine ca daca prinzi piesa de pinul ce urmeaza a fi cositorit cu penseta, da care ati spus si d-voastra (mi-a adus si el una) iar penseta este legata cu un fir de masa nu se intampla nimic. El asa a facut si nu a avut necazuri.
Cumnatul (electricianul) mi-a adus un pistol de lipit. I-am spus ca are un dezavantaj ca trece curentul prin firul de cupru care se incalzeste si poate deteriora piesa pe care o atingi.El sustine ca daca prinzi piesa de pinul ce urmeaza a fi cositorit cu penseta, da care ati spus si d-voastra (mi-a adus si el una) iar penseta este legata cu un fir de masa nu se intampla nimic. El asa a facut si nu a avut necazuri.
Eu folosesc pistolul de lipit de cel putin 10 ani de zile si nu s-a intamplat sa stric nicio piesa pe care am lipit-o si am facut destule montaje si am reparat numeroase montaje. E normal ca, daca exagerezi cu incalzitul se pot strica componentele sau se arde (exfoliaza) cablajul, dar totul tine de experienta (doar nu te astepti ca din prim sa iasa lucrurile ca la carte sau ca ale unui profesionist). Am lipit si cu ansa rupa o serie de componete precum tranzistori si nu s-a intamplat nimic, dar asta nu inseamna ca a fost corect sau ca nu se puteau strica. Pana la urma sfaturile sunt benefice, dar fiecare dintre noi isi va forma o mana de lucru proprie si cu eficienta maxima, chiar daca uneori, acest lucru contravine unor principii (de aceea si parerile sunt multe si impartite, in functie de fiecare persoana si experienta proprie). Nu vreau sa va arat decat ca e cale lunga de la teorie la practica si de la practica in general la practica personala, ce tine de toate trei cat si de experienta proprie.
Componentele se pot deteriora in momentul cand se arde (intrerupe) ansa asa cum a spus d-l Miron, dar, tot din experienta proprie, veti sti cam cand sa va asteptati la intreruperea ei si nu cred un amator lucreaza foarte des cu astfel de componente sensibile (eu nu am intalnit niciodata sau cel putin, nu cu buna stiinta). Acel lucru cu legarea unui fir la masa se foloseste pentru indepartarea eventualelor socuri de energie electrostatica ce se pot descarca in momentul contactului dintre pinii pieselor si orice obiect conductor electric (chiar si corpul uman), dar ma indoiesc ca astfel de componente extrem de sensibile, sunt usor de gasit sau chiar de folosit. Am vazut aceasta tehnica aplicata in marile uzine ce produc componente sau diverse montaje...
Eu imi confectionez singur ansele din sarma de cupru neemailat cu diametru de 1.5-1.7, obtinuta din cablurile izolate prin indepartarea izolatiei si nu am probleme (am un pistol de lipit ce inca functionaza si cred ca este mai in varsta ca mine...)
Toate lucrurile trebuie experimentate si adaptate intr-o varianta proprie, tinand cont, bineinteles atat de teorii cat si de sfaturi, sugestii, pareri personale....
Numai bine
|
|
Postat 12 September 2010 - 09:09 AM
|
Am muncit mult la o masa de lucru. Are 50/30 cm. Pe sertarul biroului tras in afara. Are loc pentru instrumnte, penseta, surubelnita, etc. si trei sertarase compartimentate unde tin piesele. Mai trebuie sa-l vopsesc.
Ansa pistolului este de 1 mm, se incalzeste f, f, repede. Trebuie sa cumpar sarma de 1,5 mm.Capetele ce trebuiesc cositorite trebuie rase cu un cutit f ascutit ca sa prinda cositorul la prima incercare.
Am definitivat testerul pentru 555 cu 2 rezistente, un condensator, un soclu, si 2 led-uri
Ansa pistolului este de 1 mm, se incalzeste f, f, repede. Trebuie sa cumpar sarma de 1,5 mm.Capetele ce trebuiesc cositorite trebuie rase cu un cutit f ascutit ca sa prinda cositorul la prima incercare.
Am definitivat testerul pentru 555 cu 2 rezistente, un condensator, un soclu, si 2 led-uri
|
|
Postat 12 September 2010 - 09:20 AM
|
|
|
Postat 12 September 2010 - 12:26 PM
|
Tasteaza daca NE555N este bun. Cu schema, asa cum am facut eu, va rog putina rabdare.
Fisiere atasate - Atentie! Trebuie sa va autentificati in forum ca sa puteti descarca fisierele atasate
-
test555.JPG (16.32K)
Numar de descarcari: 30
Acest post a fost editat de Anamaria: 12 September 2010 - 12:53 PM
|
|
Postat 19 September 2010 - 08:11 AM
|
Am executat schema SWEEPING OUTPUT FRECVENCY SIREN, din topicul cu CI 555 a lui DonPetru, cred eu corect, dar nu scoate nici un sunet plus ca al doilea CI 555 se incalzeste tare la 12 V.
A mai incercat cineva aceasta schema ?
A mai incercat cineva aceasta schema ?
|
|
Postat 19 September 2010 - 09:01 AM
|
|
|
Postat 19 September 2010 - 09:41 AM
|
Atasez schema.
-
LM555Sweep.GIF (7.66K)
Numar de descarcari: 28
|
|
Postat 19 September 2010 - 09:51 AM
|
Scoateti din montaj D1, conectati pinul 4 la + si reveniti cu rezultatul obtinut.Daca tot se incinge CI verificati si fara difuzor daca se mai incinge, poate fi condensatorul de cuplaj cu scapari foarte mari.
Acest post a fost editat de miron1947: 19 September 2010 - 09:52 AM
Galileo Galilei
Galileo Galilei
|
|
Postat 19 September 2010 - 10:42 AM
|
Am scos dioda, tot de incalzeste si nu se aude nimic. Am legat 4 la + la fel, am scos si difuzorul si tot se incalzeste.
|
|
Postat 19 September 2010 - 10:56 AM
|
Verificati daca ati legat pinii corect, eventual atasati o poza cu montajul(partea cu conexiuni).
Galileo Galilei
Galileo Galilei
Subiecte Similare
| Subiect | Forum | Deschis de | Statistici | Ultimul Mesaj | |
|---|---|---|---|---|---|
|
|
Radioamatorism |
donpetru
|
|
|