Comunitatea Tehnium Azi : cum fac un stabilizator 220 la 3-5A - Comunitatea Tehnium Azi

Salt la con?inut

Pagina 1 din 1

cum fac un stabilizator 220 la 3-5A

Utilizatorul este offline   parvu-marius Icon

Postat 25 July 2010 - 01:53 PM
  • Newbie
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 7
  • Inregistrat: 24-July 10
Pentru protectia unor aparate ceva mai sofiticate "financiar" (made Canada), aparate carora le fac service-ul, in jumatete de tara, am nevoie de o protectie de supra sarcina; peste 240V mi-l "prajeste", si daca stau sa-mi vina piesele din Canada... (ma las de treaba), si cum la noi situatii de genul acesta sunt "f f rar intalnite...." imaginati-va ce iese.
Motiv pentr care as avea nevoie de ajutor... un stabilizator, sau un releu care sa-mi taie curentul peste 240V, iar cand scade sa-l cupleze; ceva mic (gabarit), destul de ieftin si cat se poate de fiabil pentu ca nu-mi permite spatiul, bugetul este f limitat (din buzunarul meu) si sa plec de la ploiesti la botosani...daca nu rezista, nu e f comod si in loc sa pic in picioare in fata sefilor, "cad in cap".
AVETI VREO IDEE?
0

Utilizatorul este offline   donpetru Icon

Postat 25 July 2010 - 03:17 PM
  • TEHNIUM AZI
  • Grup: Root Admin
  • Postari: 3490
  • Inregistrat: 04-August 07
In cazul dvs. nu e nevoie de un stabilizator (de regula stabilizatoarele de tensiune alternativa nu au protectie la supratensiuni), ci de un dispozitiv de protectie la supratensiunii de defect. Aceste supratensiuni pot fi sau nu de origine atmosferica.

Daca doriti sa protejati echipamentele electronice de supratensiuni care NU sunt de origine atmosferica, atunci puteti apela la o solutie Schneider Electric (sau Merlin Gerin) compusa din:
1. una sau doua bobine de declansare la prag de tensiune (minima si maxima tensiune, sau numai maxima daca va intereseaza doar asta);
2. un intrerupator sau siguranta automata cu 2P, 25A, curba C (am spus 25A in ipoteza in care puterea instalata este una obisnuita, gasita cu precaderea in apartamentele din Romania). Pentru alte puteri instalate si echipamente, puteti alege o alta siguranta automata de amperaj diferit.

Bobinele de declansare vor fi de tipul (a se vedea pag.17 din pdf-ul de mai jos):
- bobina de minima tensiune tip MN;
- bobina de maxima tensiune - tip MSU (la un prag de tensiune) - aici va recomand varianta de 275Vca.

Atat bobinele cat si siguranta automata se dispun pe aceeasi sina omega pentru a lucra in tandem.

http://www.contrax.i...ider/Multi9.pdf

Numai Bine

Editare ulterioara:
acest topic il voi muta la sectiunea Instalatii electrice - cred ca e mult mai potrivit acolo.
Aveti vreo problema in audio, atunci nu uitati sa cititi inainte de a posta:
- cum dimensionam un alimentator pentru amplificatoare audio? Sau cum cablam un amplificator audio?
- cum calculam un transformator toroidal?
Mai multe aici. Inca nu v-ati lamurit sau nu ati gasit subiectul care va intereseaza? Atunci puteti deschide un subiect intr-o sectiune potrivita din forum.

1

Utilizatorul este offline   ciro Icon

Postat 29 July 2010 - 12:29 PM
  • Newbie
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 67
  • Inregistrat: 01-December 09
Nu cred ca la peste 240V ti-l defecteaza. Probabil ai presupus, nu uita ca fluctuatii care ajung la 240..250V sunt in fiecare zi, si pana acum nu am auzit pe nimeni sa se fi plans ca i s-a defectat ceva. Majoritatea aparatelor rezista cu brio pana la 260V, in conditiile in care Un stas e 230V - aici intra chiar si aparatele cu sensibilitate mare la fluctuatii. Aici e foarte important sa se stie durata supratensiunii - aceasta durata este mortala pentru echipament.

Ce va recomandat donpetru mai sus raspunde prompt in 2 sau 3 perioade ale tensiunii alternative de la retea. Dar sunt si cazuri unde trebuie sa taiem supratensiunea in jumate de perioada, dar sunt electrocasnice foarte putine care impun o astfel de rigurozitate in alimentare. De regula, bobinele de minima si maxima tensiune se monteaza in tabloul locuintei, iar local, pe echipamente foarte sensibile se asigura o protectie la supratensiunii cu semiconductorii. Cred ca o astfel de protectie va trebuie, dar nu ar fi rau sa aveti un tablou electric in casa configurat pe indicatiile domnului administrator de mai sus.

Si o alta cale de protectie la supratensiuni:
http://www.comtec-in...egory=94&id=401

Apropo, stie cineva cat de rapid este un prelungitor cu protectie la supratensiuni?

Acest post a fost editat de ciro: 29 July 2010 - 12:30 PM

0

Pagina 1 din 1

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi)

Topic Navigation
Forum Jump

emil.matei.ro www.tehnik-top.ro Director web
Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Director-Web.net Smarty Web Director Ro-Media