Comunitatea Tehnium Azi : Unda radio.Ce si cum? - Comunitatea Tehnium Azi

Salt la con?inut

RSS RSS Feed
Pagina 1 din 1

Unda radio.Ce si cum?

Utilizatorul este offline   SIG Icon

Postat 09 August 2007 - 04:29 PM
  • Senior Member
  • Grup: Tehnium Azi
  • Postari: 2475
  • Inregistrat: 05-August 07
Sincer,m-ar interesa cum se creeaza o unda radio,de catre cine si cum se propaga ea in eter atatia amar de kilometrii.
Cu cat mai babeste explicatia :wink: cu atat mai bine.
Mersi.
- Cand altii te cred fericit si tu crezi ca nu esti, ia-te dupa ei!
- Oamenii, ca si natiunile, vor actiona rational numai dupa ce toate celelalte posibilitati au fost epuizate.
0

Utilizatorul este offline   edy_wheazel Icon

Postat 09 August 2007 - 09:22 PM
  • Tehnician
  • Postari: 378
  • Inregistrat: 09-August 07
Explicatie babeasca: daca ai o antena care emite (pe frecventa X) in jurul ei unda se propaga exact ca si cum ai arunca o piatra intr-un lac, undele concentrice din lac = unde radio, piatra = antena. Nu toate frecventele se propaga pe aceeasi distanta: UUS in general in raza vizuala, US mult mai mult (depinde de putere, propagare, etc.), se reflecta in straturile atmosferei...... si teoria poate continua
0

Postat 09 August 2007 - 09:33 PM
  • Senior Member

edy_wheazel a spus:

Explicatie babeasca: daca ai o antena care emite (pe frecventa X) in jurul ei unda se propaga exact ca si cum ai arunca o piatra intr-un lac, undele concentrice din lac = unde radio, piatra = antena. Nu toate frecventele se propaga pe aceeasi distanta: UUS in general in raza vizuala, US mult mai mult (depinde de putere, propagare, etc.), se reflecta in straturile atmosferei...... si teoria poate continua

Din lac in put.
Am zis babeste in sensul ca nu cunosc fenomenele ce au loc.
Vroiam explicatia fenomenelor,dar nici chiar asa.
Mersi oricum,mai lipsea sa-mi spui ca pe lac obisnuiesc sa stea niste ratuste.
- Oamenii, ca si natiunile, vor actiona rational numai dupa ce toate celelalte posibilitati au fost epuizate.
0

Postat 09 August 2007 - 09:37 PM
  • Tehnician
Imi cer scuze daca nu am fost prea explicitm, ideea este ca undele radio se propaga concentric in jurul antenei, de aici analogia cu lacul. Spune-mi te rog exact ce te intereseaza.
0

Utilizatorul este offline   miron1947 Icon

Postat 09 August 2007 - 09:55 PM
  • Tehnium Azi Expert
  • Postari: 7011
  • Resedinta:Brasov

SIG a spus:

Sincer,m-ar interesa cum se creeaza o unda radio,de catre cine si cum se propaga ea in eter atatia amar de kilometrii.
Mersi.

In jurul unui conductor,la trecerea curentului,apare un camp magnetic,prin modificarea in timp si intensitate a curentului electric,apare si variatia campului magnetic,deci undele electromagnetice.Conductorul in cazul emitatoarelor este antena si tot printr-un conductor(antena) se face si receptia acestor unde electromagnetice,propagarea lor se face prin aer ,iar distanta parcursa, depinde de frecventa si intensitatea emisiei.
0

Postat 09 August 2007 - 09:59 PM
  • Senior Member
OK,no problem. :?
Ma intereseaza din punct de vedere fizic ce se intampla,la nivel de particule/electroni.O mica disectie daca se poate spune asa.
Care e principiul emitatorului de unde radio?Ignora ca am zis babeste,
ma temeam de niste explicatii savante si am cazut in extrema cealalta.
Pe ce principiu se propaga undele astea radio,din aproape in aproape?
Mersi.
Later edit:
@miron1947,cred ca am scris cam in acelasi timp.
0

Utilizatorul este offline   miron1947 Icon

Postat 09 August 2007 - 10:31 PM
  • Tehnium Azi Expert
  • Postari: 7011
  • Resedinta:Brasov
http://en.wikipedia.org/wiki/Wave
0

Postat 09 August 2007 - 10:32 PM
  • Tehnician
Primul pas ar fi studiul radiatiei electromagnetice (din pacate nu sunt acasa ca sa dau detalii exacte, vorbesc din amintiri). Daca conectezi un circuit oscilant simplu (bobina + condensator) la un conductor (antena) aceasta va radia in spatiu pe frecventa circuitului oscilant. Ar trebui sa vezi exact modul de impartire a frecventelor radio si a calcularii lungimii de unda in functie de frecventa. Cu cat frecventa este mai mare lungimea de unda e mai mica, cu cat lungimea de unda este mai mica cu atat propagarea este pe distanta mai scurta. La lungimi de unda mari: bobine cu multe spire si antene lungi, la lungimi de unda mici: bobine cu putine spire si antene mai scurte, propagare pe masura.
0

Pagina 1 din 1

Subiecte Similare

Subiect Forum Deschis de Statistici Ultimul Mesaj
Raspunsuri Noi Icon Formatul DVD
Ce si cum?
Foto Video adry Icon
  • 11 Raspunsuri
  • 1693 Vizualizari
Raspunsuri Noi Icon identificarea primarului si secundarului la un transformator Intrebarile incepatorilor Adrian_BBS Icon
  • 7 Raspunsuri
  • 1641 Vizualizari
Raspunsuri Noi Icon Fonoabsorbant in boxe.
Materiale;Cat si cum?
Incinte acustice si difuzoare SIG Icon
  • 13 Raspunsuri
  • 3974 Vizualizari
Raspunsuri Noi Icon schema hyundai accent Mecanica auto Czar Icon
  • 2 Raspunsuri
  • 1399 Vizualizari
Niciun Raspuns Nou Detecţie tensiune - buzzer. Cum? Consultanta parvu-marius Icon
  • 8 Raspunsuri
  • 661 Vizualizari

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi)

Topic Navigation
Forum Jump

free counters
emil.matei.ro www.tehnik-top.ro Director web
Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Director-Web.net Smarty Web Director Ro-Media